header-nieuwsbrief4

Nieuwsbrief TFDT - september 2024

Met veel plezier sturen wij u deze uitgave van onze nieuwsbrief. Gemaakt om onze achterban en opdrachtgevers te informeren over de werkzaamheden van Taskforce Deltatechnologie.

Column

Voor u ligt de eerste nieuwsbrief van Taskforce Deltatechnologie na de zomer. Vlak voor de zomer hebben we een zeer succesvolle Gouden Driehoekbijeenkomst/Kennisdag georganiseerd bij de HAN in Arnhem met een recordaantal deelnemers (meer dan 100!). Tijdens deze bijeenkomst stonden de vele facetten van het gebruik van gebiedseigen grond centraal. U leest daar in deze nieuwsbrief meer over.
Ook hebben we voor de zomer in het Groot TFDT overleg aandacht geschonken aan het onderwerp veiligheid. Dat gaat ons immers allemaal aan, maar het is wat minder direct te relateren aan onze doelstellingen. Een tipje van de oogst van de sessie over veiligheid staat in deze nieuwsbrief. Binnenkort verschijnt een uitgewerkt advies.
De Dollarddijken komen ook aan de orde. In alle eerlijkheid is dat mijn persoonlijke favoriet. In dit initiatief komen heel veel zaken samen: integraliteit, klimaatadaptatie, circulariteit en regionaal eigenaarschap.
Het komende halfjaar gaan we ons, naast het Zuidelijk Maasdal en de Zuidelijke Waaldijk, buigen over onze eigen toekomst als TFDT. Immers, 2025 is het laatste jaar van de huidige financieringscyclus.

Menno Steenman

Gouden Driehoekbijeenkomst /

Kennisdag 24 juni jl.

Circulair Grondgebruik

Taskforce Deltatechnologie heeft in samenwerking met Hogeschool Arnhem Nijmegen en Waterschap Rivierenland op 24 juni jl. een Gouden Driehoekbijeenkomst / Kennisdag georganiseerd over circulair grondgebruik.
Bij de HAN in Arnhem kwamen zo’n 110 deelnemers vanuit waterschappen, programmabureau HWBP, provincie, Rijkswaterstaat, kennisinstellingen en markt bijeen.

Het verslag van deze bijeenkomst en alle presentaties zijn hier te vinden.

Eems-Dollard 2050; Advisering samenwerking en opschaling kleirijperij

Waterschap Hunze en Aa’s heeft, mede namens het programmateam van Eems Dollard 2050 (ED2050), TFDT benaderd met een aantal vragen die betrekking hebben op het komen tot een gebiedsgerichte aanpak in combinatie met de dijkversterking langs de Eems-Dollard. Ambitie van het programma is ‘Een toekomstbestendig Eems-Dollard gebied waar hoogwaardige natuur goed samengaat met krachtige landschappelijke economie’.

De TFDT werkgroep heeft uit deze vragen de volgende vraagstelling gedefinieerd voor dit advies: Wat is gegeven de doelstellingen van het initiatief Eems Dollard 2050 de beste timing voor het betrekken van de markt zodat de programmadoelen worden behaald?
Het doel van dit advies is het creëren van een startpunt van waaruit de dijkversterking en de kleirijperij in synergie met het programma Eems Dollard 2050 gefaseerd, stabiel en effectief in nauwe publieke samenwerking in de markt kunnen worden gezet.

Het advies is hier te lezen.

Veiligheid in de keten

Regelmatig worden we binnen de bouwsector opgeschrikt door een ongeval. De impact op de betrokkenen, de omgeving en de sector is groot. Veiligheid, en het bewustzijn hierover, staat dan ook hoog op de prioriteitenlijst van opdrachtgevers en bedrijven. Maar wat moet Taskforce Deltatechnologie met dit thema?​
Veiligheid heeft raakvlakken met hoe we in de keten samenwerken. Een veilige uitvoering kan alleen maximaal worden bevorderd als er in de vroege ontwerpfase al rekening is gehouden met de benodigde technieken. Dit kan door een tweefasen aanpak of de methode Safety by Design. Safety by Design moet een standaard bespreekpunt zijn binnen de ontwerpfase; het toetsen van maakbaarheid (door veiligheidskundige en aannemers) en de daarbij vrijkomende veiligheidsrisico’s hoort thuis in deze fase, waarbij moeilijke keuzes zoals de bereikbaarheid soms nodig zijn. Veiligheid staat daarbij altijd bovenaan.​
Samenwerking in de keten en het betrekken van specialisten in de vroege ontwerpfase helpt belangrijke keuzes vroeg in het proces te maken. Overleg met beheerder, gebruikers van de openbare ruimte en specialistische onderaannemers is daarbij cruciaal. ​
Er is een passend initiatief, zoals de veiligheidsladder, die dit ketenbewustzijn vanaf niveau 4 activeert en borgt. ​
Veiligheid hoort, ons inziens, niet thuis in concurrentie op kosten, maar onderscheidt zich door afwijkende werkwijzen, ontwerpen en specialistische technieken, oftewel kwaliteit. Taskforce Deltatechnologie ziet dan ook als kans dat een gezonde visie op veiligheid wordt beloond bij aanbestedingen.​

Tot slot bevordert samenwerking in de keten verbondenheid, wat resulteert in een gezonde werkomgeving, zowel fysiek als mentaal, en stimuleert het aanspreken op onwenselijk gedrag.

Samenwerken om jong talent te verbinden met de civiele techniek sector

Het netwerk De Stroomversnellers en het initiatief Waterambassadeurs spelen een belangrijke rol in het verbinden van studenten en jonge professionals met de water- en maritieme sector. De Stroomversnellers richt zich op het bieden van een platform waar enthousiaste studenten in water- en maritieme opleidingen in contact kunnen komen met de sector. Door middel van excursies, trainingen, workshops en persoonlijke ontwikkeling helpt dit netwerk studenten te ontdekken waar hun toekomstige carrière kan liggen.

Daarnaast brengen de Waterambassadeurs de watersector onder de aandacht van een breed publiek, vooral onder jongeren. Dit gebeurt door het organiseren van educatieve activiteiten en het stimuleren van bewustwording over het belang van water en maritieme techniek.

De civiele techniek sector staat echter voor een bredere uitdaging: het aantrekken en behouden van jong talent. De Waterambassadeurs doet daarom een oproep aan bedrijven en werknemers binnen de sector om actief samen te werken met scholen, universiteiten en ons netwerk, met als doel jongeren te enthousiasmeren voor een loopbaan in de civiele techniek.

Veel jongeren hebben een beperkt beeld van wat een ingenieur daadwerkelijk doet, wat resulteert in een verminderde interesse in de sector. Het is van groot belang dat dit beeld verandert. Bedrijven kunnen hierin een sleutelrol spelen door zich in te zetten voor educatieve activiteiten zoals gastlessen en bedrijfsbezoeken. Door inspirerende voorbeelden uit de praktijk te delen, kunnen bedrijven laten zien hoe ingenieurs bijdragen aan de welvaart en ontwikkeling van de maatschappij. Dit biedt leerlingen en studenten de kans om te zien welke impact zij kunnen hebben in de wereld van civiele techniek.

Een sterk netwerk van bedrijven en studenten is essentieel om jongeren te enthousiasmeren en hen de mogelijkheden te laten zien die een carrière in de civiele techniek biedt. Het is een gezamenlijke verantwoordelijkheid om de sector aantrekkelijk te houden voor jong talent en ervoor te zorgen dat de toekomstige generatie ingenieurs verbonden blijft met de sector.

Taskforce Deltatechnologie ondersteunt dit initiatief en zal waar mogelijk jong talent betrekken bij haar activiteiten.

Samen sterker: Groei met ons netwerk! https://destroomversnellers.nl/

Leden TFDT

Het basisteam wordt gevormd door:
Leo van Dijk
Paul van Dijk
Reinoud Hanlo
Tom IJsebaert
Gerben de Jong
Martijn de Jong
Jeroen van der Klooster
Annemargreet de Leeuw
Tim Pallandt
Serban Schouten
Martine Stam

Onafhankelijk voorzitter is Menno Steenman.


Er is een expertteam waaruit deelnemers worden betrokken in de verschillende werkgroepen.

Het secretariaat wordt verzorgd door
Astrid Teeuw secretariaat@taskforcedeltatechnologie.nl
linkedin 
Email Marketing Powered by MailPoet